Delegatura Rejonowa w Gliwicach zorganizowała Konferencję Szkoleniową dla instruktorów wszystkich szczebli działających w delegaturze, aktywu oraz osób zainteresowanych tematem. Szkolenie odbyło się w siedzibie delegatury we wtorek 20 lutego 2018.

Poruszane zagadnienia dotyczyły dwóch jakże istotnych dla każdego z nas kwestii: zdrowia i ekologii na działce. Wykładowca, pan Wojciech Karpowicz ( prezes Stowarzyszenia „Twoje życie w Twoich rękach”) przedstawił dwa tematy:  „Dobroczynne mikroorganizmy w domu i ochronie środowiska”, a następnie „Żywność funkcjonalna. Przeciwutleniacze i flawonoidy w ochronie zdrowia”.  W obliczu degradacji środowiska, kurczenia się zasobów naturalnych i chemizacji rolnictwa istotny jest powrót do biologizacji środowiska, czyli stosowania naturalnych środków i metod w uprawie.

Niezwykle ważne okazują się mikroorganizmy , z którymi mamy do czynienia w środowisku na zewnątrz nas, jak i w naszym własnym organizmie. Dzięki  stosowaniu biologicznych czynników w uprawie – komposty, obornik, racjonalne płodozmiany, fitomelioracje, odporne odmiany oraz biopreparaty przyczyniamy się do ochrony środowiska i otrzymywania zdrowszych plonów. Dotyczy to zarówno upraw wielohektarowych, jak i małych ogrodów.

Biopreparaty zawierają żywe szczepy mikroorganizmów lub ich wydzieliny, wyciągi roślinne i inne substancje biologicznie aktywne. Prowadzący przedstawił zastosowanie takich preparatów, tzw. ProBio Em-ów  zarówno w ogrodzie (pozytywnie wpływają na  glebę, regenerując ją, poprawiając jej strukturę, przyspieszając rozkład materii organicznej i inne ), jak i w gospodarstwie domowych. ProBio Em-y to to grupa wyrobów wytwarzanych w procesie fermentacji z udziałem odpowiednio dobranych naturalnych kompozycji beztlenowych i tlenowych pożytecznych mikroorganizmów z komponentami roślinnymi i mineralnymi, produkowanych przez Probiotics Polska.

Druga część prezentacji dotyczyła flawonoidów i ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Flawonoidy to organiczne związki chemiczne , występujące w roślinach, spełniają funkcje barwników, przeciwutleniaczy, naturalnych insektycydów, fungicydów. Większość z nich to naturalne barwniki , które nadają owocom i warzywom ich kolor, zawarte są w skórce i nasionach. Spożywając owoce i warzywa dostarczamy ich do organizmu. Wiedza na ich temat przypomina nam o słowach Hipokratesa „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”

Katarzyna Kowalska - Instruktor ds. ogrodniczych

  • DSCF1280
  • DSCF1281
  • DSCF1282
  • DSCF1294
  • DSCF1297

Simple Image Gallery Extended