W dniach 7-8 marca w Żorach odbyło się szkolenie SSI w małej przydomowej winnicy z cięcia winorośli.
Sztukę cięcia i pielęgnacji przedstawił Pan Andrzej Semik, który na niewielki areale uprawia 60 odmian winorośli o skórce ciemnej, różowej i białej. Znajdziemy w nich odmiany deserowe i te przeznaczone  do wyrobu wina.

Winorośl jest jednym z najstarszych gatunków roślin uprawianych przez człowieka. Istotnymi czynnikami do prowadzenia uprawy jest:

  • wybór stanowiska,
  • odpowiednie przygotowanie gleby,
  • wybór sadzonek.

Podczas szkolenia działkowcy poznali co to jest łoza i latorośl, w jaki sposób prowadzić winorośle, aby uzyskać piękne, smaczne i duże grona. Prowadzący szczególnie omówił i zaprezentował cięcie „na głowę” oraz formę Guyota. Nie można było zapomnieć również o ochronie przed szkodnikami, a przede wszystkim o chorobach grzybowych. Pan Andrzej omówił najważniejsze zabiegi oraz polecił środki do wykonania oprysków.

Dzięki ciekawie przedstawionemu tematowi uczestnicy zostali zachęceni do uprawy winorośli na swoich działkach. Bardzo dziękujemy Panu Andrzejowi za zaproszenie i przekazane cenne rady.

Dominika Wojciechowska

St. instruktor ds. ogrodniczych