Ostatnie zdarzenia w kraju i na świecie, wywołują duży niepokój. Konieczność ograniczenia przemieszczania się i zalecenia aby pozostać w domach to aktualnie najlepszy sposób na powstrzymanie rozprzestrzeniania się choroby. Niech to nie będzie czas zmarnowany.
Niebawem wrócimy do naszych ogrodów z szumiącą już na parapetach rozsadą i nasionami, coraz mocniej utwierdzeni w przekonaniu, jak cenne jest posiadanie własnych plonów.
Już teraz wato przygotować dobry plan
na ogród pełen ekologicznych warzyw.
Najważniejsze zasady dobrze zaplanowanej uprawy
- Nie wolno uprawiać po sobie roślin spokrewnionych – należących do tego samego gatunku ani rodziny np. po rzodkiewce nie sadzi się kalarepy lub brokułu oraz nie łączy poplonów z rzepaku i gorczycy z warzywami z rodziny kapustowatych. Powodem takich zaleceń jest rozprzestrzenianie się kiły kapusty atakującej wszystkie gatunki należące do tej rodziny roślin. Z powodu nagromadzenia agrofagów niszczących bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie rodziną bobowatych należy nie częściej niż co 4 lata powtarzać uprawy roślin strączkowych (zgłasza grochu). Ze względu na nicienie mątwika burakowego, należy zachować czteroletni odstęp przed powrotem na to samo stanowisko buraka ćwikłowego.
- Rośliny o płytkim systemie korzeniowym należy uprawiać na przemian z roślinami korzeniącymi się głęboko. Następstwo roślin o podobnej budowie systemu korzeniowego prowadzi do jednostronnego zubożenia gleby ze składników pokarmowych tych samych warstw gleby. Stąd najpierw sadzi się rośliny o głębokich korzeniach (burak ćwikłowy, kapusta, marchew), a następnie płytko korzeniące się gatunki (cebula, sałata, szpinak), tworząc dla nich tym samym naturalny drenaż.
- 3. Rośliny okrywające glebę powinno się uprawiać przed gatunkami wrażliwymi na zachwaszczenie. Przykładowe rośliny cieniujące to: dynia, cukinia, ogórek, kapusta, a wrażliwe na zachwaszczenie są cebula z siewu, marchew i pietruszka.
W uprawie roślin tym samym zagonie, w zależności od gatunku, należy zachować minimalny odstęp czasu zgodny z poniższą tabelą.
Przerwa |
Przykłady i gatunki |
nie częściej niż co 5 lat |
szparag, rośliny narażone na duże nasilenie szkodników np. nicienie w truskawkach lub choroby, np. kiła kapusty, głownia cebuli itp. |
nie częściej niż co 4 lata |
kapusta, kalafior, kalarepa, rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, chrzan, jarmuż, brokuł, pietruszka, cykoria, groch, burak ćwikłowy |
nie częściej niż co 3 lata |
fasola, ogórek, sałata, czosnek, seler, marchew |
nie częściej niż co 2 lata |
cebula, por |
Przy planowaniu zagonów i grządek warzywnych
należy kierować się przykładami dobrego sąsiedztwa.
Naturalną, biologiczną formą ochrony upraw jest łączenie nasadzeń gatunków, które wzajemnie chronią się przed szkodnikami. Przykładem jest cebula i marchew, którym olejki lotne na przemian odstraszają śmietkę cebulankę oraz połyśnicę marchwiankę. Pomiędzy grządkami roślin warzywnych warto stosować też wsiewki ziół (tj. koper, szałwia, bazylia, tymianek, rozmaryn, bylica), których zapach odstrasza niektóre szkodniki i gryzonie. Podobne właściwości, ale w stosunku do bakterii i grzybów mają związki lotne zawarte w czosnku i cebuli. Warzywa te posadzone pomiędzy truskawkami zapobiegają szarej pleśni.
Zestawienie gatunków dla upraw współrzędnych
Gatunek |
Dobre sąsiedztwo |
Burak ćwikłowy |
Cebula, czosnek, ogórek, sałata |
Cebula |
marchew, ogórek, sałata, seler, |
Fasola szparagowa |
Burak ćwikłowy, kapusta, marchew, ogórwk, sałata, rzodkiewka |
Groch |
Kapusta, marchew, por, rzodkiewka, sałata, szpinak |
Kapusta |
Fasolka szparagowa, groch, pomidor, por, sałata, seler, rzodkiewka |
Marchew |
Cebula, fasola szparagowa, groch, pomidor, por, sałata, szpinak, rzodkiewka |
Ogórek |
Burak ćwikłowy, cebula, fasola, kapusta, sałata, seler, szpinak |
Por |
Kapusta, marchew, pomidor, sałata, rzodkiewka. |
Rzodkiewka |
Fasola, groch, kapusta, marchew, pomidor, por, sałata, szpinak |
Sałata |
Burak ćwikłowy, cebula, fasola, marchew, ogórek, pomidor, por, rzodkiewka |
Seler |
Czosnek, kapusta, pomidor, ogórek |
Ziemniak |
Czosnek, szpinak |
Uprawa roślin ogrodniczych, szczególnie na niewielkim areale, wymaga systematycznej rotacji gatunków. Zmianowanie roślin pozwala ograniczyć zjawisko zmęczenia gleby. Dobrze zaplanowane następstwo roślin po sobie pozwala na uzyskanie zdrowych, wysokich i dobrej jakości plonów oraz ułatwia utrzymanie dobrej kultury i żyzności gleby.
dr inż. Anna Ewa Michowska, Okręg w Lublinie