Wysiewając nasiona, które pobraliśmy sami z naszych plonów (np.z dyni), lub zakupiliśmy kilka lat wstecz, nie zawsze mamy pewność czy nam wykiełkują wiosną. Żeby nie być zaskoczonym, jak nie będzie wschodów, można sprawdzić wcześniej w domu czy wszystko z nasionami jest w porządku. Fachowo określa się to zdolnością kiełkowania nasion. Zdolność kiełkowania informuje o odsetku nasion zdolnych do skiełkowania.
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/nasiona-dyni.jpg)
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/nasiona-rącznika-pospolitego.jpg)
Kiełkowanie przeprowadza się w specjalnych kiełkownikach. Jako podłoże stosuje się bibułę, piasek albo mieszaninę składników organicznych z dodatkiem cząstek mineralnych. Podłoże powinno mieć pH zbliżone do obojętnego (5-7,5), powinno być odkażone, wolne od patogenów chorobotwórczych oraz szkodników. Zakres temperatur w jakich przetrzymuje się nasiona podczas kiełkowania wynosi 10-35 °C (zależnie od kiełkowalnych gatunków roślin (zalecana to 20°C). Oświetlenie dla kiełkujących nasion jest obojętne. Brzmi strasznie, prawda, tak wygląda sprawdzanie zdolności kiełkowania w laboratorium, w warunkach domowych nie musimy aż tak przestrzegać tych zaleceń.
Poniżej omówię jak sprawdzić zdolność kiełkowania naszych nasion w warunkach domowych.
Będziemy potrzebowali:
– talerzyka lub spodka do herbaty
– ręcznika papierowego lub wacików ew chusteczek higienicznych
– torebki śniadaniowej
– nasion do testów
- Przygotowanie kiełkownicy.
Wybieramy pojemnik do kiełkowania
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/szalka-petriego.jpg)
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/namoczony-ręcznik.jpg)
Umieszczenie nasion w kiełkownicy. Ilość umieszczonych nasion powinna być policzona (najlepiej wielokrotność 10 sztuk), tak by nasiona się nie stykały, ograniczy to przenoszenie chorób. Ja umieściłem po 10 sztuk.
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/umieszczone-nasiona-1.jpg)
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/umieszczone-nasiona-2-.jpg)
Nasiona przykrywamy ręcznikiem papierowym albo wacikami, delikatnie podlewamy wodą, a następnie całą kiełkownicę przechowujemy w torebce śniadaniowej. Torebka utrzyma nam wilgotność.
Po liku dniach sprawdzamy jak duża ilość nasion puściła kiełki.
![](https://slaski-ozpzd.pl/wp-content/uploads/2021/02/nasiona-po-4-dniach.jpg)
Niektóre nasiona kiełkują dłużej wiec wymagają więcej czasu.
Przeprowadzona próba kiełkowania dała mi informacje iż nasiona fasoli, ogórka i pomidorów posiadają zdolność kiełkowania i można je wysiać. Natomiast nasiona fasolki szparagowej, papryki i buraka są już martwe i trzeba zakupić nowe nasiona. Jeśli nie sprawdziłbym zdolności kiełkowania nasiona, trzeba by ponownie dosiewać nasiona na grządce przez co opóźniłby się zbiór, w najgorszym wypadku nie było by plonów wcale.
Piotr Chmielewski
Instruktor ds. ogrodniczych
Okręgu Warmińsko-Mazurskiego PZD w Olsztynie
Olsztyn 18.02.2021
Fot. Piotr Chmielewski