Zioła stają się coraz częściej uprawiane, warto je mieć „po ręką” aby nasze potrawy były aromatycznie, po prostu pyszne. Ich uprawa nie jest skomplikowana, nie wymaga dużych nakładów pracy, a daje wiele satysfakcji. Można je uprawiać w skrzyniach, donicach bądź w gruncie.

Rośliny te możemy podzielić na dwie zasadnicze grupy jednoroczne i wieloletnie.
Najczęściej z roślin zielarskich jednorocznych wprawiane są: bazylia pospolita, kolendra siewna, majeranek ogrodowy,  cząber ogrodowy, trybula ogrodowa, czarnuszka siewna.

Do wieloletnich możemy zaliczyć: lebiodkę pospolitą, miętę pieprzową, szałwię, lubczyk ogrodowy, tymianek właściwy, rozmaryn lekarski, melisę ogrodową.  
Zioła do prawidłowego wzrostu potrzebują stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru. Gleba pod uprawę powinna być żyzna, bogata w próchnicę, wolna od chwastów. Wiosną przed posadzeniem roślin, warto zasilić glebę kompostem. W czasie wegetacji glebę należy regularnie odchwaszczać i spulchniać, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu roślin. Warto też ściółkować glebę wokół roślin, dzięki czemu ograniczymy wzrost chwastów oraz parowanie wody z gleby. Zioła nie wymagają tak częstego podlewania jak warzywa, jednak należy o nim pamiętać, aby gleba zbyt nie przeschła.

Najczęściej zioła spożywane są w postaci świeżej, jednak aby przedłużyć czas cieszenia się nimi można je suszyć lub zamrozić.

D.Wojciechowska

instruktor ds. ogrodniczych